De seneste 7-8 år har den klassiske granitbordplade fået en alvorlig konkurrent i form af stenplader, der er produceret på en fabrik i stedet for som granit, at være skåret ud af et bjerg. I starten, da kompositpladerne kom frem, var der ikke grænser for, hvad de kunne holde til. Men efterhånden som… 

De seneste 7-8 år har den klassiske granitbordplade fået en alvorlig konkurrent i form af stenplader, der er produceret på en fabrik i stedet for som granit, at være skåret ud af et bjerg. I starten, da kompositpladerne kom frem, var der ikke grænser for, hvad de kunne holde til. Men efterhånden som pladerne blev taget i brug rundt omkring, har man været nødt til at moderere egenskaberne, så de i dag minder meget om granitbordpladers egenskaber.

Foto: Caesar Stone

Komposit sten består af 95% knust granit blandet med 5 % farvestof og bindemiddel. Pladerne produceres under vakuumtryk, hvilket trækker al fugt og luft ud af materialet. Derved opnås en meget ensartet overflade, som modsat granit ikke skal mættes med stenolie. Pladen suger altså ikke, hvilket gør den utrolig velegnet til bad bordplader. 

Pladerne er, i modsætning til granit, næsten altid ens i farve og struktur. Dette sikrer et roligt og ensartet udtryk i køkkenet. Det er der især i disse år, mange som falder for, da også badeværelserne lige nu skal være meget stilrene. Overfladen er som regel poleret, men fås dog også matslebet. De matslebne plader er der noget sværere at holde i overfladen. Endelig findes der enkelte producenter, som tilbyder komposit plader med en mat let ruflet overflade.

Ellers er det de samme egenskabsmæssige og æstetiske overvejelser, som gælder for granitbordplader. Der er dog en mindre forskel på de 2 materialer, idet enkelte komposittyper fås helt ned til 12 mm tykkelse. Ellers er der stort set de samme muligheder for de 2 materialer. Det vil også typisk være granit, man vælger fra hvis man vælger kompositbordplader.

Bagkantmuligheder:
Der findes de samme bagkant muligheder som vaskebordplader i granit. Her er det dog ligeledes værd at nævne, at en stor del af de bordplader, der sælges i forbindelse med et badeværelse, monteres helt uden brug af bagkant løsninger. Man vælger simpelthen at nøjes med at fuge mod væggen. 

Foto: Spekva

Valget af denne løsning er ligeledes steget i takt med, at det er blevet moderne med rene linjer i køkkenindretningen, og at bordpladen ikke skal brydes af et forstyrrende element op mod væggen.

Vask
Vaskebordplader i kompositsten leveres som regel med en underlimet vask i porcelæn. Der findes dog enkelte stålvaske til bad som er beregnet til planlimning i komposit bordplader. Ved den underlimede vask skal man være opmærksom på, at der er en potentiel skidt samler hvor granitpladen og vasken er limet sammen. Der er godt nok en fuge i mellem, men løsningen er ikke helt plan.

Fordele:

 Lukket overflade – suger ikke 

 Syrefast

 Meget ens i struktur og farve

 Vask kan under-/planlimes

 Oplagt til servante vask

Ulemper:

 Skidt samler i overgangen mellem vask og bordplade